FANDOM


På den här sidan kan man beskriva mat och dryck som finns i Korphamn eller som man kanske kan handla från andra länder med i staden.

Mat Edit

Drycker Edit

Svanenssvarta

Svanens Svarta

Svanens Svarta - En hiskeligt stark, trögflytande svart spritdryck som bryggs på hemligt recept av Vita Svanens källare av krogägaren själv. Säljs på glasflaskor i krogen.

4fd9b269736f9ef948355d9edaa9b8a6

Saéw, Calen saéw.

Saéw, eller Calen saéw Går inte att hitta i Korphamn men visa Celendinska handlare skulle kunna få tag på den, stammar enligt utsago från ett drakland långt långt borta. Den är urangrönt självlysande och rykande och används först och främst som rengöringsmedel av alverna. Kommer i droppformade glasflaskor, hårt förseglade med vax. Att dricka den är som att försöka dricka syra, inget vanliga levande bör försöka sig på. Består av fermenterade djuphavsbrännmaneter som ger färgen, och kryddat med bröstmjölk från sirener och hemsökta svampar. Den är starkt hallucinogen, och skulle kunna fräta stål outspädd. Även utspädd tunt skulle den ge starka hallisar och kunna knocka en häst. Namnet är bara vad alverna kallar den, drakarnas språk för svårt att försöka ta på tungan, översatt betyder det gift, eller det gröna giftet.

Astrustisk öl / Imperiets öl - Bättre öl i den kända världen kan man inte hitta. Kort och gott vet fastlandets människor hur man odlar humle och malt. Av de spannmålen brygger Imperiet ett välsmakande och gott öl. Astrustisk öl kommer oftast i tunnor och kommer i flera olika varianter. Vissa sorter är mörkare än andra, andra är ljusare.

Vätteblod - En stark spritdryck gjord på bär som endast växer i en trakt befolkad av vättar. Bryggs efter att första frosten nupit i bären och ofta dränkta i vätteblod, därav dess namn.

Vb

Vätteblod

Yrväders beska droppar - En hiskeligt stark hembränt, bryggd lokalt och i liten skala, som sägs ha goda egenskaper för känsliga hjärtan. Lugnande och värmande, skänker den glädje och stillar oro.

Nár - Smak: Grönt vin, en torr men ändå fyllig smak av syrlig svamp och bär. Alkoholprocent: Ca 20 % Lagringstid: Minst 4 år. Pris: 25 SM Övrigt: Vinet är mörkgrönt, i totalsvärta så är det lätt självlysande, i flaskan finns alltid en hoprullad (död) orm. Receptet är bara känt hos ett fåtal drowiska hus.

Drakeld - Dryck från Ranig. Stark sprit med smak av kanel. Låter drycken vila i munnen en stund innan du sväljer och den brännande känslan av eld (chili) övermannar dig.

Gifter Edit

Saéw, eller Calen saéw - Starkt frätande och giftig, används ibland i detta syfte också.

Droger Edit

Saéw, eller Calen saéw - Starkt hallucinogen, används ibland i detta syfte också.

Torquinna - En drog som är svår att få tag på och priset är högt. Man måste ha de rätta kontakterna. Välkänd bland vissa magiker. Försätter den som intar drogen i en transliknande sömn och underlättar färder till drömvärlden. Mycket om drogen är fortfarande okänt. En drog som är starkt beroendeframkallande. Farlig, för hög dos kan göra så att den som intar den aldrig återvänder till vaket tillstånd.

Helenoa - Kärleksrot på det allmänna språket är en rot som återfinns i Elaras nordligaste länder. Roten från den lilla och tillsynes gröna och obetydliga växten med små rosa blommor är ett kraftfullt afrodisiakum. Traditionellt har den använts av stammarna för att ge till en ovillig brud innan en förening. En väl tilltagen dos kan hålla i sig i flera dagar.   

Svampar:

  • Svart Galgskivling - En liten, mattsvart skivling med trådliknande fot. Växer som namnet antyder ofta på galgbackar. Den ger ett kraftigt, mardrömslikt rus med kraftiga hallucinationer. Överdrivet intag kan orsaka nervskador.
  • Trollpatte - En grön bullig sopp ofta med en vårta på toppen som med lite fantasi får den att påminna om ett bröst. Växer i lövskog på kalkrik mark. Ger ett långvarigt varmt rus men överdriven konsumtion ger svåra magsmärtor.
  • Luden Möksvamp - Denna bollformade bruna röksvamp växer på välgödd mark, gärna i närheten av latrindiken. När den är mogen får den en nästan pälsliknande yta. Sporerna ger ifrån sig en fruktansvärd avloppstank men blandade i alkohol ger de en kraftig sömnverkan. Används gärna av skrupelfria typer för att slå ut sina offer. Det är därför en bra idé att lukta på sin drink - luktar den mök är den sannolikt spetsad.
Mossangen

Ostar Edit

  • Från Mossängen kan man bland annat köpa den bruna getosten, den finns även på många av tavernorna runt om i Ravenna
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.