FANDOM


Sand så långt ögat kan nå, luften är het och om dagarna tycks den nästan dallra i hettan. Huvudstaden ligger mitt i öknen och då sanddynerna hela tiden ändras och omformas av vindarna som har fritt spelrum över det torra landskapet finns ingen karta som kan berätta för besökande hur de ska ta sig för att nå dit. Kisima-Mji, som betyder just staden som rest sig ur sanden nås efter en veckas färd genom öknen och utan guide är det lätt att gå vilse och då är den eviga sanden det sista man ser innan man dör.

Staden omges av en mur av sandsten, flera manshöjder hög och två manshöjder bred för även om sanden och öknen i sig utgör ett skydd för staden så vill man inte chansa på att det håller främmande makter utanför. Husen innanför består även dem av sandsten, enkla hus som ju längre in i staden man kommer övergår till mer praktfulla där trädgårdar breder ut sig, frodas med hjälp av ett sinnrikt bevattningssystem som får staden att grönska trots att det ligger mitt ute i öknen. I mitten av staden finns det kungliga palatset, ett mästerverk i arkitektur vars väggar och vackra pelare stått i årtusenden och med åren byggts på och gjorts om. Där finns även ett stort bibliotek och den heliga byggnaden vilka alla tre utgör en triangel med ett stort torg i mitten där handelsmän som trots umbäranden tagit sig igenom öknen basunerar ut sina varor.

Rangier är alltsom oftast mörka i hyn med mörkbrunt eller svart hår även om det såklart finns undantag. Många är blandblod och det är inte ovanligt att man finner Rangier med spetsiga öron som den nuvarande drottningen (Alvinna från Caelorah)

Det övre skiktet klär sig i starka färger och smyckar sig rikligt med främst guld medan de lägre skikten klär sig mestadels i vitt och grått.

Man handlar främst med kryddor och parfymer men även med tunna sidentygerd och mediciner som inte går att få tag på någon annanstans.

Styre

Rangi styrs som en monarki med en kung med ett råd där alla klaner är representerade.

Kungafamiljen består av:

Enzi Tendajji (Kung Tendajji)

Malika Nis-Mí-Litsë ”Litse” (Drottning Nis- Mí-Litsë)

Kibibbieh Enewra wa Tendajji (Kronprinsessan Enewra dotter till Tendajji)

Kibahna Kamau wa Tendajji (Prins Kamau, son till Tendajji)

Kibahna Jaddir wa Tendajji (Prins Jaddir, son till Tendajji)

Kibie Nyota wa Tendajji (Prinsessa Nyota, dotter till Tendajji) (bortgift som del i ett fredsavtal med landet Ruthania, Drottning av Etili)

Enzi Tendajji har totalt 6 hustrur, de barn som listats här ovan är endast dem som har Malika Nis-Mí-Litsë som mor.

En bräcklig fred råder mellan Rangi och Ruthania efter att Rangi förlorat striderna då både Ruthania och Rangi önskade lägga vantarna på Etili då landet inte hade någon arvinge till tronen. Förutom fredsavtal fick Rangi betala i hästar och vapen men också i ett giftemål där Kibie Nyota wa Tendajji nu sitter som drottning vid Karels sida

Klaner

Det finns 15 klaner i Rangi där varje klan har en representant sittande i kungens råd. En del av klanerna lever som nomader i öknen medan andra bosatt sig i ”byar” i närheten av huvudstaden. En av dem har slagit sig ned i Kalimaar och ytterligare tre i huvudstaden där de gått fårna tt leva som nomader till att bli bosatta.

Äktenskap

I Rangi gifts barnen oftast bort som unga och att gifta in sin dotter eller son i en annan klan ses som en stor ära. Det är sed att en man tar sig flera hustrur men den första han gifter sig med är alltid hans främsta och är den som styr hushållet och över de andra hustrurna. Detta gör att familjerna oftast blir stora och att tillväxten på krigare aldrig sinar. Rangi är en krigarkultur.

Det kungliga gardet

Alla i den kungliga familjen har ett eget livgarde. Kungen har störst med 56 soldater. Alla garden har två gardeskaptener. Varje garde har sex ”skuggor”. De har en särställning i gardet som extra betrodda och följer den de ska vakta som en skugga i treskift. Två på varje skift. De kallas vänsterskugga och högerskugga och agerar just som skuggor. Kungafamiljen som är vana vid detta tycks knappt märka att de är där.

Kung Tendajji har 48 gardessoldater.

Tronarvingen har 36 gardessoldater

Det är en ära att ingå i livgardet och de som tas in tränas som elitsoldater i olika stridskonster, med och utan vapen. Endast framstående familjer i de olika klanerna har representation i gardet. Här hamnar också ofta erkända och icke erkända bastarder som är svåra att placera i hierarkin annars. Men framför allt är det heder, ära och tystnad som är det viktiga i gardena. Inget som man hör och ser som skugga bör föras vidare. Man ska vara just som en skugga. Alla svär en ed att tjäna den ”sol” som deras garde är i skuggan av och med sitt liv beskydda den och dess hemligheter. Tyst som en skugga, hängiven som en skugga, att lita på som en skugga.

Varje gardessoldat får ett märke tatuerat i rött i huden på sin högra handled för att visa vilket livgarde han eller hon tillhör. Det röda symboliserar blod och att man är redo att ge sitt liv utan frågor till sin ”sol”. Eden och tjänsten är livslång och om man bryter sin ed/tjänst innebär det kropps- eller dödsstraff om man hittas (kroppsstraff vid förmildrande omständigheter).  Kungen eller den man vaktat utdömer straffet.

(klädskick och inspiration taget från mellanöstern och arabländer. Skira tyger i många lager, slöjor et.)

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.